Iubim primăvara și abia așteptăm să trecem la o garderobă mai lejeră, să ne răsfățăm cu o cafea pe terasa sau sa iesim la plimbări in natura.
Dar, începutul sezonului de primăvara nu înseamnă doar soare și natura care reînvie la viață. Din cauza schimbărilor de temperatură și lumină, organismul nostru este mai slăbit, mai lipsit de vitalitate și energie.
Astenia de primăvară este o afecțiune comună cu care ne confruntăm la începutul sezonului, dar care poate fi combătută, cu un stil de viață sănătos și echilibrat.
6 pași pentru a combate astenia de primăvară:
1. Adoptă o alimentație echilibrată
Consumă o dietă bogată în vitamine și minerale, fructe, legume, verdețuri și proteine slabe.
Vedetele sezonului de primăvară sunt salatele. Poți alege dintr-o gama variată, de la salate cu valeriană, spanac, rucola, untișor sau leurdă. Aceste verdețuri de primăvară sunt bogate în vitamina C, un puternic antioxidant, dar și în potasiu, vitaminele A, K și B. Se recomandă consumul lor alături de proteine slabe (carne de pui, pește, ouă, nuci și semințe) și grăsimi sănătoase, precum uleiul de măsline sau avocado.

2. Fă mișcare regulat
Fie că mergi la sală, înot, faci exerciții fizice în aer liber sau plimbări în natură, aceste activități îți reduc stresul și anxietatea și îți îmbunătățesc starea generala de sănătate, unde mai punem, că te menții într-o formă fizică de invidiat.
Încearcă să faci cel puțin 30 de minute de mișcare în fiecare și vei observa o îmbunătățire atât la nivel fizic cât și psihic.

3. Odihnește-te suficient
Asigură-te că dormi suficient și că somnul tău este unul de calitate. Dormi într-o cameră bine aerisită și evită să folosești telefon, tabletă, laptop înainte de culcare. Acest obicei “nevinovat“ are efecte nocive asupra sănătății tale, lumina artificială a ecranului îți menține creierul activ și afectează calitatea somnului și a sănătății.

4. Gestionează stresul
Practică tehnici de relaxare, cum ar fi meditația, yoga sau tehnici de respirație care pot ajuta la reducerea stresului și a anxietății, a stării de oboseală și apatie și-ți redau echilibrul interior.
Yoga, prin practicarea asanelor, ajuta la îmbunătățirea flexibilității, a circulației sanguine și ajută la reducerea tensiunii și a stresului.
Meditația implică concentrarea atenției asupra respirației și a gândurilor. Practica meditației poate ajuta la îmbunătățirea stării de spirit, la reducerea anxietății și a depresiei și la creșterea stimei de sine.

5. Destinde-te la masaj
Relaxează-te la o ședință de masaj, dimineața sau după orele de muncă pentru un boost de energie.
Masajul este o formă de terapie care ajută la reducerea tensiunii musculare, îmbunătățirea circulației și relaxarea corpului și minții, beneficii care reduc stresul și anxietatea.
Atunci când suntem stresați sau anxioși, corpul nostru poate reacționa prin tensiune musculară, respirație rapidă și superficială și creșterea ritmului cardiac. Masajul poate ajuta la inversarea acestor reacții prin relaxarea mușchilor, încetinirea respirației și reducerea bătăilor inimii, relaxează corpul și liniștește mintea.

6. Tratamentele cosmetice
Măștile faciale sau terapia cu lumină, nu tratează în mod direct astenia de primăvară, dar te pot face să te simți mai bine prin reducerea semnelor de oboseală și de stres de pe față cum ar fi cearcănele sau pungile cu aspect pufos de sub ochi. Pielea va arăta mai luminoasă și mai odihnită, ceea ce poate ajuta la îmbunătățirea stimei de sine și la creșterea stării de spirit.
